Тіло рухається з незмінною за модулем швидкістю за траєкторією, наведеною на рисунку. Порівняйте прискорення в трьох точках траєкторії.



Як бачимо, тіло рухається по криволінійній траєкторії.  І, хоча за умовою модуль швидкості  тіла незмінний, вектор швидкості змінює свій напрямок, а це свідчить про наявність нормального прискорення, тобто прискорення, яке направлене перпендикулярно вектору швидкості.   

Модуль такого прискорення визначається за формулою:

$a_n=\frac{v^2}{R}$        (1)

де $v,\;R$ - відповідно швидкість руху (модуль швидкості руху) і радіус кривизни траєкторії руху.  

Аналізуємо формулу (1).       

Згідно умові модуль швидкості незмінний, значить чисельник (1) залишається незмінним. А ось радіус кривизни зменшується: у точці ІІ він менше, ніж у точці І,  а у точці ІІІ ще менше ніж у точці ІІ.   Чим менше знаменник у формулі (1), при постійному чисельнику, тим більше результат, тобто, тим більше нормальне прискорення.

$a_{n1}<a_{n2}<a_{n3}$    

Відповідь:  прискорення у точці ІІ більше прискорення у точці І, прискорення у точці ІІІ більше прискорення у точці ІІ. 

Між іншим, якщо радіус кривизни незмінний, то це буде рух по колу. І хоча по колу тіло рухатиметься з постійною за величиною швидкістю, це буде рух з постійним прискоренням.  У такому випадку прискорення змінює не величину швидкості, а напрямок швидкості. 

Для життя сайту дуже важливі ваші коментарі і вподобайки. Не будьте байдужими, підтримайте, ставте лайк, якщо допоміг, а краще напишіть коментар. Не зрозуміли - запитуйте, поясню. Потрібна допомога у розв'язанні задач з фізики - пишіть на ivankonosovskiy@gmail.com Допоможу безкоштовно. 

Комментарии