Домашній експеримент. З крана капає вода. Визначіть, користуючись лише підручними засобами, об’єм однієї краплини і час її падіння

1) Берем мезурку:   
Якщо нема дома мензурки, можемо взяти  будь-яку невелику посудину з відомим нам об'ємом.

2) Берем годинник з секундною стрілкою: 



3) Тихесенько відкриваємо кран, щоби вода почала капати, але не текти струменем. 

4) Підставляємо пусту мензурку (посудину з відомим об'ємом) під краплі, одночасно зафіксувавши початок відліку секунд на годиннику і рахуємо кількість падаючих крапель, доки наповниться мензурка до якогось нами наперед заданого об'єму води у мензурці. (У разі виористання іншої посудини, краще наповнити її до відомого нам об'єму).

5) Я дочекався, поки накапало в мензурку 14 мілілітрів, як це показано на верхньому зображенні. Для цього знадобилося 276 крапель, які впали за 213 секунд 

6) Визначаємо об'єм краплини:    $V_k=\frac{14}{276}\approx 0,05$ мл

7) Визначаємо інтервал часу між краплями:   $t_k=\frac{213}{276}\approx 0,77$  секунди

8) В умові задачі вимагають визначити час падіння однієї краплини. Це слід розуміти, як час від момента відриву краплі від крана до момента падіння у мензурку. 

Зробити це за допомогою секундоміра з достатньою точністю досить складно, враховуючи, що кран недалеко від мензурки  і час  падіння краплі менше 1 секунди.  Визначимо час падіння краплі за допомогою розрахунку. Поміряємо лінійкою висоту від середини рівня води у мензурці до кінчика крану. У моєму випадку це 24 сантиментри або 0,24 м.
   
Час вільного падіння визначається формулою:

 $t=\sqrt{\frac{2h}{g}}$         (1)

$t=\sqrt{\frac{2*0,24}{9,81}}\approx 0,22$ секунди

Відповідь:  об'єм однієї краплини 0,05 мілілітра, час падіння однієї краплі 0,22 секунди. 

Підтримайте, ставте лайк, якщо допоміг. Не зрозуміли - запитуйте, поясню.  Потрібна допомога у розв'язанні задач з фізики - пишіть на ivankonosovskiy@gmail.com   Допоможу безкоштовно.   

Комментарии